Sık Sorulan Sorular

Çocuk Kalp Sağlığı ve Hastalıklarına Dair sık sorulan sorular ve cevapları.

Üfürüm, kalbin muayenesi sırasında stetoskop dediğimiz dinleme aletleri ile duyulan ek bir ses, muayene bulgusudur. Üfürüm tek başına bir hastalık değildir.

Üfürümlerin çoğu masum özellikte olmakla birlikte maalesef kalp hastalığına işaret eden anormal, patolojik üfürümler de mevcuttur. Çocuk kalp doktoru tarafından yapılacak ayrıntılı muayene ve tetkikler (EKG, EKO gibi) sonucunda kalpte duyulan üfürümlerin herhangi bir hastalığa ait olup olmadığı ortaya çıkacaktır.

Üfürüm duyulan bir çocukta tanının kesin olarak konması, masum üfürüm mü patolojik üfürüm mü olduğu, şüpheye ve kafalarda soru işareti kalmaması adına mutlaka bir çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından ayrıntılı değerlendirilmesi gerekmektedir. Kalbin ayrıntılı değerlendirmesi çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından ekokardiyografi kısaca EKO dediğimiz kalp ultrasonu ile yapılmaktadır.

Yapılan EKO ile hastalık olmadığı masum olduğu kanıtlandı ise herhangi bir tedavi gerektirmemektedir. kalpte delik, kalp kapaklarında darlık, yetersizlik/kaçak, damar darlığı, kalp kası hastalığı saptanması halinde hastalığa göre düzenli takip ve tedavi programına alınmaktadır.

Çocuk kardiyoloji hekimi tarafından masum üfürüm olduğu kanıtlanan sesler, üfürümler kesinlikle çocuğunuza zarar vermez, kalıcı değildir ve tedavi gerektirmezler.

Ekokardiyografi (kalp ultrasonu veya kısa ve yaygın adı ile EKO), insan kulağının duyma sınırları dışındaki ses dalgaları yardımı ile kalbin yapısının ve işlevlerinin değerlendirildiği bir incelemedir. Ekokardiyografi kalp hastalıklarının tanısında ve takibinde oldukça yararlı, güvenilir, girişimsel olmayan, radyasyon içermeyen olmazsa olmaz mutlaka kullanılan bir tanı aracıdır.

Ayrıntılı bir eko incelemesi hastanın yaşına, kilosuna, hastanın kalbindeki patolojiye bağlı olarak ortalama 15-30 dakika arasında sürebilmektedir. Bebeğin sakin ve huzurlu olması için işlem öncesi emzirilmesi, beslenmesi, uyutulması, altının değiştirilmesi daha büyük çocuklarda ortama uyum sağlaması ve endişelerinin giderilmesi amacıyla çeşitli oyunlar oynanması gibi nedenlerle işlem süresi hastaya bağlı uzayabilmektedir. Bazı doğumsal kalp hastalıklarında bu süreler 45 dakikayı hatta 1 saati bulabilmektedir.

Doğuştan kalp hastalıkları, gebeliğin 8.-9. haftalarında kalbin gelişimi sırasında meydana gelen yapısal bozukluklar sonucu ortaya çıkmaktadır. Gebeliğin 18.-24. haftaları arasında fetal ekokardiyografi (fetal eko) dediğimiz ultrason temelli bebeğe ve anneye hiçbir zararı olmayan bir tetkikle anne karnındaki bebeğin kalbine rahatlıkla bakarak konjenital (doğuştan) kalp hastalığı olup olmadığı hatta kalp ritim bozuklukları saptanabilmektedir.

Soru-Cevap