Holter EKG Nedir?

Holter EKG (Ritim Holter) kalbin elektriksel aktivitesinin, kalbin ritminin göğüs duvarına yapıştırılan elektrotlar ve bu elektrotların kablolar ile bağlandığı kayıt alan ve hafıza kartına kaydeden cihazlardır.

Cihazlar hastaya bağlanarak en az 24 saat veya 48 saate kadar kayıt alabilmektedir.

Holter EKG Nasıl Uygulanır?

Cihazın hastaya vermiş olduğu bir yan etki veya zarar yoktur. Holter EKG cihazı hastaya bağlı iken hastaneye yatış gerekmez, çocuk okuluna gidebilir ve günlük sportif dahil tüm aktivitelerini yapabilir.

Cihazların suya dayanıklı olmaması nedeniyle havuz sporları yapılmamalı, denize girilmemeli ve banyo veya duş yapılmamalıdır.

Gece uyku sırasında elektrotların ve kabloların bağlı olduğu göğüs cildinden çıkmamasına dikkat edilmelidir. Cep telefonu kullanılmamalıdır.

Cihaz kayıt aldığı sürece herhangi bir şikayet gelişmesi halinde (göğüs ağrısı, çarpıntı, baş dönmesi, fenalaşma, bayılacak gibi hissetme, bayılma, solunum sıkıntısı, nefes alamama hissi gibi) cihaz üzerinde bulunan bir düğmeye basılarak şikayet anındaki kalp ritmi kayıt edilmektedir.

Teslim edilirken hekime bu konuda bilgi verilmelidir. Kayıt süresi tamamlandıktan sonra cihaz otomatik olarak kaydı sonlandırır.

Hafıza kartında olan tüm kayıtlar bilgisayara yüklenir ve bu kayıtlar çocuk kardiyoloji hekimi tarafından yaklaşık 25-30 dakika içerisinde analiz edilerek raporlama işlemi tamamlanır.

Sonuçlarla ilgili olarak çocuk kardiyoloji hekimi tarafından hastaya ve aileye ayrıntılı bir şekilde bilgi verilmektedir.

Holter EKG Hangi Hastalara Yapılmalıdır?

Holter EKG sıklıkla çarpıntı, bayılma, göğüs ağrısı gibi yakınmaları olan ve ritim bozukluğundan şüphelenilen çocuklarda 24-48 saat kayıt alarak aritmi yönünden değerlendirme imkanı vermektedir.

Ayrıca ritim bozukluğuna yol açabilen bazı doğumsal kalp hastalıkları veya edinsel kalp hastalıkları (hipertrofik kardiyomiyopati gibi) ve açık kalp ameliyatı olmuş hastalarda periodik olarak Holter EKG ile takip edilmektedir.

Sohbete başlayalım.
WhatsApp
Merhaba size nasıl yardımcı olabiliriz ?